Turski zapeceni sutlijas - Fırında sütlaç


(TÜRKÇE İÇİN SAYFAYI AŞAĞIYA KAYDIRIN) Meni najdrazi sutlijas iz rerne. Turski sutlijas, ili "fırın sütlaç" je tradicionalni desert u Turskoj. Pravi se na slican nacin kao i na Balkanu, ali se obavezno zapece u rerni u malim zemljanim posudama, koje ovom desertu daju posebnu car. 😍

SASTOJCI: 

  • 1 l mlijeka
  • 4 kasike rize
  • 1 casa secera (casa od 200ml)
  • 1 vanilin secer
  • 1,5 kasika skrobnog brasna (ako nemate moze i obicno brasno)
  • 2 zumanceta
  • 2 case vode

Rizu oprati, staviti u vecu serpu, dodati 2 case vode i staviti da kuha. Kada u rizi ostane samo malo vode, dodati 900ml mlijeka, i varjacom dobro umutiti da mlijeko zapjeni (mozete koristiti i stapni mikser), dodati vanilin secer i ostaviti da prokuha. Do tada, umutiti 2 zumanceta, sa preostalih 100ml mlijeka, i skrobnim brasnom. Kada mlijeko krene da kuha, smjesu od jaja, brasna, i mlijeka lagano istresti u serpu, dodati i secer, i kuhati jos 10 minuta uz uzastopno mjesanje. Sutliju istresti u male zemljane posudice (ili bilo koje posudice koje imate, moze cak i u soljice od kafe), poredati u dublju tepsiju. U tepsiju doliti vode, da dodje do polovine posudica, i staviti u prethodno zagrijanu rernu na 200°C. Peci dok lijepo ne porudi odozgo.


FIRINDA SÜTLAÇ

  • 1 litre süt
  • 4 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • 2 adet yumurtanın sarısı 

Pirinci  yıkayıp, suyunu süzelim. Pirincin içine 2 su bardağı su ilave edip haşlayalım. Tencereye sütü, pirinci koyalım ve 15 dakika kaynatalım. Üzerine toz şekeri ilave edip, kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatalım. Nişastayı ve yumurtanın sarısını, yarım su bardağı su ile açalım ve yavaş yavaş sütlaca ilave edip, 3-4 dakika daha kaynatalım. Sonra vanilyayı ilave edip, karıştıralım ve kaselere paylaştıralım. Fırın tepsisine 2 parmak kadar su doldurup, kaseleri içine yerleştirelim. Fırında sütlaçları önceden ısıtılmış 200° fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
AFİYET OLSUN


Primjedbe

Popularni postovi