Čupavci - Islak kek

(TURKÇE İÇİN SAYFAYI AŞAĞIYA KAYDIRIN)

Volite li cupavce i kako ih pravite, starinske sa kafom, ili pravite sos od cokolade?
Kako ja pravim, mozete vidjeti u receptu ispod ⬇

Biskvit:
  • 5 jaja sobne temperature
  • 250gr secera
  • 250gr brasna
  • 5 kasika hladne vode
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanilin secer
Sos od cokolade:
  • 400 ml mlijeka
  • 150 gr maslaca ili margarina
  • 1 puna kasika kakaoa
  • 5 rebara cokolade za kuhanje
  • 180gr secera
Jaja i secer dobro izmiksati mikserom, nekih 10 minuta. Dodati 5 kasika hladne vode, brasno pomjesano sa praskom za pecivom i vanilin secerom. Umutiti jos malo. Tepsiju u kojoj cete peci obloziti papirom za pecenje, istresti smjesu i peci na 180 stepeni dok se krajevi ne krenu odvajati od tepsije.
Sos napraviti tako sto sve sastojke stavite u serpu da prokuhaju. Ostavite da se malo ohladi. 
Hladan biskvit sjeci na kockice, svaku kockicu umociti sa svih strana u sos od cokolade, i staviti na papir za pecenje da visak sosa iscuri. Na kraju sve kockice posuti kokosovim brasnom i uzivati u cupavcima. 

ISLAK KEK

  • 4 adet yumurta
  • 250gr şeker
  • 250gr un
  • 5 yemek kaşığı soğuk su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Sos için:
  • 400ml süt
  • 150gr margarin
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 50 gr bitter çikolata
  • 180gr şeker
Yumurta ve şekeri beyazlayana kadar çırpın. Su, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip son kez çırpın. Yağlayıp unladığınız büyük dikdörtgen borcama dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece de 25 dk kadar pişirin.
Kek pişerken sosu hazırlayın. Küçük bir tencereye sos malzemelerini koyup karıştırın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. 5 dakika sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Pişen ve soğuyan keki kare şekilde kesin. Her dilimi sosa batırın ve hindistan cevizine bulayın. Afiyet olsun.

Primjedbe

Popularni postovi