Slatko (dzem) od Kumkata

Kumkat je agrum iz porodice rutvica. Poznat je i po imenima zlatna narandza, zlatna mandarina i zlatni grah. Ukus je specifican i prefinjen, kao mjesavina vise citrusa, a jede se zajedno sa korom. Velicine je oraha, zapravo jos i manji. Ja sam kumkat uzgojila na balkonu, pa mi je bas tesko palo da oberem njegove plodove. Slike i recept mozete vidjeti dole ⬇⬇
Jos malo slicica prije nego sto sam ga ubrala 
Sad pisem recept 😊😊(sa mog drveta je izaslo 360gr plodova pa cu po toj mjeri pisati recept)
360gr kumkata
360gr secera
1/2 male caj kasikice maslaca
1 kasika limunovog soka
Vode tek da prekrije kumkat (oko 2-3 case)
Kumkat oprati, presjeci na pola, i pazljivo cackalicom izvaditi sjemenke (ako ne izvadite, dzem ce biti gorak). Ocisceni kumkat staviti u posudu, i preliti sa vodom, tek da prekrije kumkat. Sjemenke takodje staviti u drugu posudu i preliti vodom. 


Ostaviti tako da prenoci. Kada je prenocilo, kumkat sa vodom staviti u serpu, dodati secer i maslac, i staviti da se kuha. Voda od sjemenki ce postati nesto kao zele, i taj zele dodajte u serpu, a sjeme bacite. Kuhajte oko 30 min (ja kasikicom izvadim malo vode iz serpe na tanjiric, ostavim par min da se ohladi i provjerim gustocu) 
 Pred kraj kuhanja dodajte kasiku limuna i kuhajte jos oko 5 min. Skinite sa vatre i neka vam dzem stoji u istoj serpi dva dana ( pored prozora, svjetlosti). Kasnije stavite u tegle i to je to. 


Primjedbe

  1. Imam ga u bašti i pravim slično. Ima neodoljiv miris a slatko ti je fantastično uspelo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, samo mi je jedna teglica ispala, toliko mi je bilo zao obrati plodove, bas lijepo izgleda i kao ukrasno drvce, ali eto, mora se ��

    OdgovoriIzbriši
  3. a joj Sanela, blago tebi, ja tu voćkicu tako retko vidim ovde, samo sam je jednom kupila a drvce ti je prelepo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam puno Zorice, ja sam drvce na trznici kupila 😊

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi