Turski specijalitet Ali Nazik
Ali Nazik je jedan od Turskih specijaliteta, i meni u Turskoj najdraze glavno jelo. Postoje razne price o ovom jelu, jedna od njih je kako je jednom prilikom u Antep dosao Javuz Sultan Selim, i posluzili su ga ali nazikom. Kada je pojeo svoje jelo, sultan je rekao, koje divne ruke su napravile ovo lijepo jelo. Ali Nazik na starom Turskom zapravo znaci "lijepo jelo" divna hrana. Svakako probajte, zaista je divno.
Patlidzane oprati, izbosti viljuskom, umotati svaki u foliju i peci u rerni na 180°C oko 40 min. (Ako ih pecete na zaru, ukus ce biti jos bolji). Kada se patlidzani ispeku, oguliti ih, izgnjeciti viljuskom i staviti u cjedaljku da visak vode ode.
Na ulju proprziti sitno isjeceni crni luk i papriku, dodati meso, i dinstati dok voda iz mesa ne ispari. Kada je voda iz mesa isparila, dodati oguljeni, izrendani paradajz, i koncentrat paradajza, dodati jos so i biber, i dinstati jos dok voda od paradajza ne ispari. Kada je gotovo skinuti s vatre i vratiti se patlidzanima. Izgnjecene patlidzane pomjesati sa kiselom pavlakom, i sa rendanim bjelim lukom, dodati so, i dobro izmjesati. (Ako koristite cvrsti jogurt, njega dan prije treba staviti u gazu da se dobro procjedi). Na tanjir prvo staviti smjesu sa patlidzanima, pa onda meso. Ukrasiti persunom. Prijatnooo.
- 4 kom patlidzana (debelog plavog)
- 400ml kisele pavlake ili cvrstog jogurta
- 2-3 cehna bijelog luka
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 1 paradajz
- 1 paprika
- 1 kasika koncentrata paradajza
- Ulje,So, biber
Patlidzane oprati, izbosti viljuskom, umotati svaki u foliju i peci u rerni na 180°C oko 40 min. (Ako ih pecete na zaru, ukus ce biti jos bolji). Kada se patlidzani ispeku, oguliti ih, izgnjeciti viljuskom i staviti u cjedaljku da visak vode ode.
Na ulju proprziti sitno isjeceni crni luk i papriku, dodati meso, i dinstati dok voda iz mesa ne ispari. Kada je voda iz mesa isparila, dodati oguljeni, izrendani paradajz, i koncentrat paradajza, dodati jos so i biber, i dinstati jos dok voda od paradajza ne ispari. Kada je gotovo skinuti s vatre i vratiti se patlidzanima. Izgnjecene patlidzane pomjesati sa kiselom pavlakom, i sa rendanim bjelim lukom, dodati so, i dobro izmjesati. (Ako koristite cvrsti jogurt, njega dan prije treba staviti u gazu da se dobro procjedi). Na tanjir prvo staviti smjesu sa patlidzanima, pa onda meso. Ukrasiti persunom. Prijatnooo.
Verujem da po sastojcima ovo jelo sa pravom nosi to ime
OdgovoriIzbrišiBas tako, ja sam odusevljena jelom. Veliki pozdrav draga Dubravka
IzbrišiSlično musaki, a opet nije, ma divno! Pinam!
OdgovoriIzbrišiDaa, nesto izmedju, hvala puno 😊
IzbrišiPravila sam vrlo slično i mi smo bili oduševljeni...odličan ručak.
OdgovoriIzbrišiHvala Zorice ��
OdgovoriIzbriši