Turska kuhinja se smatra jednom od tri svjetske kuhinje, zbog raznolikosti ukusa, zacina, spajanja spojivog sa ne spojivim i jos mnogo toga. Danas Vam donosim recept za punjene paprike na Turski nacin, sa rizom, maslinovim uljem, i punoo suhe mente(nane) koja joj daje odlican ukus. Jede se hladna, kao meze, ili hladno predjelo.
SASTOJCI:
- 1 casa rize
- 12 malih zelenih paprika
- 1 glavica luka
- 2 kasike maslinovog ulja
- 1 mala kasikica koncentrata paradajza
- 2 kasike suhe mente (nane)
- So, biber
Na maslinovom ulju proprziti sitno sjeckani luk, dodati koncentrat paradajza i jos malo proprziti. Rizu dobro oprati dok voda ne postane bistra. Istresti u serpu sa lukom i nastaviti prziti (jos oko 2 minute nakon stavljanja rize). Dodati casu vrele vode,so, biber i kuhati na laganoj vatri dok sva voda ne ispari. Skinuti i ostaviti sa strane. Paprike oprati i odstraniti im petljiku, ocistiti od sjemena. Kada se riza malo ohladila, dodati 2 pune kasike suhe mente, dobro pomjesati. Puniti paprike rizom, ali ne do kraja, jer ce riza jos povecati volumen. Poredati u serpu, i sipati vode toliko da dodje do polovine paprika. Kuhati oko 20 minuta na laganoj vatri. Kada se paprike malo ohlade, izvaditi ih na tanjir (bez vode), i posluziti.
Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar