Raspuknuti kolacici - Çatlak kurabiye

(Türkçe için sayfayı aşağıya kaydırın) Napokon da i ja napravim raspuknute kolacice, na intrnetu ima mnogo recepata za njih, i uglavnom su svi manje vise isti. Neko ih pravi sa cokoladom, neko sa kakao prahom. Kod mene ovaj put sa cokoladom, mlijecna i biter cokolada sa 60% kakaoa. Kolacici su divniiii, lijepo izgledaju, ukusni, i prije svega lagani za napraviti. 
SASTOJCI:
  • 200 gr cokolade (ja sam koristila 100gr mlijecne i 100 grama crne)
  • 50 gr maslaca
  • 100gr secera
  • 200 gr brasna
  • 2 jaja
  • 1 kasica ekstrakta vanilije (moze i vanilin secer)
  • Prsohvat soli
  • Pola praska za pecivo
  • Secer u prahu za valjanje 


Cokoladu istopite sa maslacem, i ostavite da se malo ohladi. Jaja i secer izmiksajte dok ne postane pjenasto (oko 3 minute miksanja), dodajte ekstrakt vanilije. Istopljenu cokoladu istresite u smjesu sa jajima, i polako kasikom sjedinite smjesu. Brasno pomjesano sa praskom za pecivom i soli, polako dodajite smjesi sa cokoladom i jajima, i dobro izmjesajte dok se sve ne sjedini. Smjesa ce biti rijetka (tako i treba da bude). Smjesu ostavite preko noci da se ohladi, a ako ne mozete cekati (kao ja) 😊, mozete staviti u zamrzivac na jedno sat vremena, dok se smjesa ne stisne. Na pleh staviti papir za pecenje, i praviti kuglice velicine oraha, obilno ih uvaljiti  u secer u prahu, i kada ih poredate na pleh,odozgo lagano pritisnuti svaku lopticu. Peci na prethodno zagrijanoj rerni na 180°C 10 minuta.
PRIJATNO!

ÇATLAK KURABIYE
MALZEMELER:
  • 200 gr bitter çikolata
  • 50gr tereyağı
  • 100 gr şeker
  • 2 yumurta
  • 200gr un
  • 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • Pudra şekeri (üzeriı için) 
Çikolata tereyağı ile eritilir. Eridikten sonra soğumaya bırakılır. Yumurtalar ve şeker 3 dakika mikser ile karıştırılır. Eriyen çikolata, yumurta ve şekere eklenir ve homojen olana kadar kaşık ile karıştırılır. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin ve bir fiske tuz yavaş yavaş karışıma eklenir. Karışım yoğun bir kıvamda olmaması lazım. Karışım bir gece buzdolabında dinlemeye bırakılır. Hamur kıvamına gelen, karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar yapılır. Toplar pudra şekerde yuvarlanarak pudra şeker kaplanmaları sağlanır. Tepsi yağlı kağıt ile kaplanır. Ardından toplar yağlı kağıdın üzerine dizilir ve topların üzerine tek tek hafifçe bastırılır. 180 derecede 10 dakika pişirilir.
AFİYET OLSUN!

Primjedbe

Popularni postovi