Gostinjska krem juha (na Turski nacin) - Misafir çorbası

(Türkçe için sayfayı aşağıya kaydırın) U Turskoj kuhinji corbe (supe) su obavezne. Prije vecere, glavnog jela, obavezno jedu corbu. Postoje razne vrste, s Vama sam vec podijelila neke. Danas pisem recept za gostinjsku krem juhu, nadam se da ce Vam se svidjeti.

  • 150 gr pileceg filea
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 mrkva
  • 3 kasike cvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • 1 kasika brasna
  • 1 kasika sitnih rezanaca
  • 2 kasike maslinovog ulja (moze i suncokretovo)
  • So, biber, kopar (ako volite ljuto moze i cili paprika)


U pola litre vode skuhati pileci file. Na maslinovom ulju proprziti sitno isjecenu papriku i rendanu mrkvu. (Ja papriku ogulim, ali skroz tanko, ne volim kada u ustima osjetim ljusku od paprike) . U drugoj posudi umutiti jogurt, jaje i brasno u glatku smjesu. Vodu u kojoj je kuhala piletina dodati smjesi i dobro promjesati. Sve to dodati u serpu s povrcem i staviti da prokuha. Dodati jos oko pola litre prokuhane vode, sitno isjeceni pileci file, rezance i zacine. Kuhati dok rezanci ne budu skuhani.
PRIJATNO!

MİSAFİR ÇORBASI
  • 150 gr tavuk göğsü
  • 1 kırmızı biber
  • 1 yeşil biber
  • 1 havuç
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı şehriye
  • 1 avuç dereotu
  • Zeytinyağı, tuz, karabiber.
Yarım litre suda tavuk göğsü haşlanır. Önceden ısıtılan zeytin yağında ince ince doğranan biberler ve havuç rendesi kızartılır. Ayrı bir kapta un, yumurta ve yoğurt karıştırılır ve haşlanan tavuğun suyu eklenir. Malzemeler iyice karıştırılır ve tencereye alınır. Tencereye yaklaşık yarım litre daha su eklenir. Tavuk göğsü didiklenerek eklenir. Şehriye ve baharatlar eklenir ve pişirmeye devam edilir. Son  olarak ince ince doğranan dere otu eklenir ve birkaç dakika daha pişirme işlemine devam edilir.

Primjedbe

Popularni postovi