Turske mantije - Mantı
(TÜRKÇE İÇİN SAYFAYI AŞAĞIYA KAYDIRIN) Danas kod mene na meniju Turske mantije. Sto bi moja mama rekla jesu zahmetli, ali vrijedi. 😊 Prave se slicno kao i nase mantije, tj klepe. Samo puno puno manje. Kada sam se tek udala, meni moj muz kaze kako je pozelio mantije (dok smo bili u Bosni), a ja sva sretna, rekoh znam ti to ja napraviti, i mi to pravimo. Napravim ja nase mantije (klepe), a one masala, ko saka, jedna mantija i pun tanjir. Iznesem ispred muza, on gleda u onaj tanjir. Pojede fino sve. Kasnije meni kaze, u Turskoj ako djevojka ne moze napraviti da u jednu kasiku stane 40 komada mantija ne moze se udati. Eto ja se udala, i jos mi u kasiku ne stane 40 komada ☺😊
SASTOJCI (tijesto):
- 3 case brasna
- 1 casa tople vode
- 1 jaje
- So
Punjenje:
- 250gr mljevenog mesa
- 1 luk
- Biber i so
Preliv:
- 2 kasike maslaca
- 2 kasike koncentrata paradajza
- Pola case vode
- Dvije case cvrstog jogutra i cehno bijelog luka
- Suha menta (nana) i so
U zdjelu staviti brasno, jaje, i prsohvat soli. Vodu dodavati polako i zamijesiti tijesto kao za pitu. Podijeliti tijesto na dva dijela. I ostaviti da malo odmori. Luk izrendati proprziti na ulju, dodati meso, zacine i dinstati dok voda ne ispari. Ostaviti da se ohladi. Tijesto oklagijom razvuci, posipajuci brasno na jufku da se ne lijepi. (Ne treba previse tanko razvuci). Jufku isjeci na male kockice, i na sredinu svake kockice staviti malcice mesa koje ste prethodno izdinstali. Sada svaku kocku zatvoriti (4 kraja uzeti i prispojiti u sredinu) ako Vam je to tesko, Vi samo preklopite kako Vam je lakse. U serpi prokuhati 2l vode, dodati so, i polako dodati mantije. Kuhati oko 20 min, uz mjesanje.
Sos napravite tako sto na maslacu proprzite koncentrat paradajza, dodate vodu, so, biber i suhu mentu. Posebno u zdjelu stavite jogurt sa sitno isjecenim bijelim lukom. Mantije procijediti, preko njih staviti jogurt, i preko sos.
PRIJATNO!
(Mantije mozete cuvati u zamrzivacu, ja ih stavim u kesu, i kada pozelim, samo ih izvadim skuham i to je to)
Lepa priča i jo[ lepši dezert!
OdgovoriIzbrišiHvalaaaa ☺☺
Izbriši