Turske mantije - Mantı

(TÜRKÇE İÇİN SAYFAYI AŞAĞIYA KAYDIRIN) Danas kod mene na meniju Turske mantije. Sto bi moja mama rekla jesu zahmetli, ali vrijedi. 😊 Prave se slicno kao i nase mantije, tj klepe. Samo puno puno manje. Kada sam se tek udala, meni moj muz kaze kako je pozelio mantije (dok smo bili u Bosni), a ja sva sretna, rekoh znam ti to ja napraviti, i mi to pravimo. Napravim ja nase mantije (klepe), a one masala, ko saka, jedna mantija i pun tanjir. Iznesem ispred muza, on gleda u onaj tanjir. Pojede fino sve. Kasnije meni kaze, u Turskoj ako djevojka ne moze napraviti da u jednu kasiku stane 40 komada mantija ne moze se udati. Eto ja se udala, i jos mi u kasiku ne stane 40 komada ☺😊

SASTOJCI (tijesto):
  • 3 case brasna
  • 1 casa tople vode
  • 1 jaje
  • So

Punjenje:
  • 250gr mljevenog mesa 
  • 1 luk
  • Biber i so

Preliv:
  • 2 kasike maslaca
  • 2 kasike koncentrata paradajza
  • Pola case vode
  • Dvije case cvrstog jogutra i cehno bijelog luka
  • Suha menta (nana) i so
U zdjelu staviti brasno, jaje, i prsohvat soli. Vodu dodavati polako i zamijesiti tijesto kao za pitu. Podijeliti tijesto na dva dijela. I ostaviti da malo odmori. Luk izrendati proprziti na ulju, dodati meso, zacine i dinstati dok voda ne ispari. Ostaviti da se ohladi. Tijesto oklagijom razvuci, posipajuci brasno na jufku da se ne lijepi. (Ne treba previse tanko razvuci). Jufku isjeci na male kockice, i na sredinu svake kockice staviti malcice mesa koje ste prethodno izdinstali. Sada svaku kocku zatvoriti (4 kraja uzeti i prispojiti u sredinu) ako Vam je to tesko, Vi samo preklopite kako Vam je lakse. U serpi prokuhati 2l vode, dodati so, i polako dodati mantije. Kuhati oko 20 min, uz mjesanje.

Sos napravite tako sto na maslacu proprzite koncentrat paradajza, dodate vodu, so, biber i suhu mentu. Posebno u zdjelu stavite jogurt sa sitno isjecenim bijelim lukom. Mantije procijediti, preko njih staviti jogurt, i preko sos. 
PRIJATNO!
(Mantije mozete cuvati u zamrzivacu, ja ih stavim u kesu, i kada pozelim, samo ih izvadim skuham i to je to)


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi