Kısır, tradicionalno Tursko jelo od bulgura
(TÜRKÇE İÇİN SAYFAYI AŞAĞIYA KAYDIRIN) Kod mene danas tradicionalno tursko jelo (meze, salata), zove se kısır (citaj ksr), glavni sastojak mu je bulgur. Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka. Osim sto je zdrava, jakoo je ukusna. Mozete ga koristiti kao zamjenu za rizu, ili tjesteninu. Moze se sluziti kao salata, prilog, pilav.. Kod mene danas prilog. Obavezno probajte ☺
Bulgur staviti u dublju posudu, i preliti sa casom i po vrele vode, promjesati, prekriti i ostaviti da stoji. U medjuvremenu, u serpu staviti 3 kasike maslinovog ulja, i proprziti sitno isjeceni luk. Dinstati luk dok skroz ne omeksa. Dodati koncentrat paradajza i paprike, i dinstati jos 2 minute. Kada je gotovo, u serpu istresti bulgur koji je bio natopljen vodom, i dobro izmjesati. Mladi luk, zelenu salatu i persun isjeci na tanko, dodati bulguru, i mjesati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati sok od limuna, sos od nara, 2 kasike maslinovog ulja, so, biber. Izmjesati jos jednom. Ako Vam se cini suho, mozete dodati jos malo maslinovog ulja. Posluziti kao prilog, ili kao salatu.
KISIR
Bulgurun üzerine sıcak suyu ilave edip ve 5 dakika suyunu çekene kadar bekleyelim. Soğanı ince ince doğrayalım ve zeytin yağda kavuralım (3 yemek kaşığı zeytinyağı).
İçine salçaları ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım. Hazırladığımız sosu bulgurun içine ilave edelim ve iyice karıştıralım. Daha sonra baharatları, tuzu, ince ince doğradığımız maydanozu, marul, yeşil soğan, limon suyunu, nar ekşisini ilave edip iyice harmanlayalım. Kısır salata yaprakları içinde servis yapın.
- 2 case sitno zdrobljenog bulgura
- 1,5 casa vrele vode
- 1 glavica luka
- 5 kasika maslinovog ulja
- 1 kasika koncentrata paradajza i paprike (moze samo koncentrat paradajza)
- 5-6 listova zelene salate
- 5 kom zelenog mladog luka
- Pola buketa persuna
- Sok od limuna
- Sos od nara (ako nemate, samo stavite malo vise limuna)
- So, biber, po zelji cili paprika
Bulgur staviti u dublju posudu, i preliti sa casom i po vrele vode, promjesati, prekriti i ostaviti da stoji. U medjuvremenu, u serpu staviti 3 kasike maslinovog ulja, i proprziti sitno isjeceni luk. Dinstati luk dok skroz ne omeksa. Dodati koncentrat paradajza i paprike, i dinstati jos 2 minute. Kada je gotovo, u serpu istresti bulgur koji je bio natopljen vodom, i dobro izmjesati. Mladi luk, zelenu salatu i persun isjeci na tanko, dodati bulguru, i mjesati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati sok od limuna, sos od nara, 2 kasike maslinovog ulja, so, biber. Izmjesati jos jednom. Ako Vam se cini suho, mozete dodati jos malo maslinovog ulja. Posluziti kao prilog, ili kao salatu.
KISIR
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 adet soğan
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
- 5-6 yaprak marul
- 5 sap yeşil soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 adet limon
- 3 yemek kaşığı nar ekşisi
- Tuz, karabiber, pul biber
Bulgurun üzerine sıcak suyu ilave edip ve 5 dakika suyunu çekene kadar bekleyelim. Soğanı ince ince doğrayalım ve zeytin yağda kavuralım (3 yemek kaşığı zeytinyağı).
İçine salçaları ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım. Hazırladığımız sosu bulgurun içine ilave edelim ve iyice karıştıralım. Daha sonra baharatları, tuzu, ince ince doğradığımız maydanozu, marul, yeşil soğan, limon suyunu, nar ekşisini ilave edip iyice harmanlayalım. Kısır salata yaprakları içinde servis yapın.
Odlično! Bulgur još nisam pripremala ovako, svakako ću probati.
OdgovoriIzbrišiSvakako preporucujem, neobicno i jakoo ukusno. ☺
Izbriši